top of page
  • Foto van schrijverBadkamer Vakman

De ultieme gids voor douchecabines en inloopdouches

Bijgewerkt op: 16 sep. 2022

Inloopdouche of douchecabines


Bij BadkamerVakman kennen we twee verschillende soorten douches: een inloopdouche (open) of een douchecabines (gesloten). Beide worden direct op de vloer geplaatst zonder douchebak maar met een afvoer en een betegelde schuine omhullende vorm.


Wanneer een inloopdouche van glas is (het plaatsen van een wand is ook mogelijk), is hij meestal 1,20 m lang. In sommige gevallen kan er een glazen zijwand van 30 tot 40 centimeter op het glas worden geplaatst. Dit wordt vaak alleen gedaan als er een meubel of een kast in het verlengde van de inloopdouche is gemonteerd, zodat deze niet nat kan worden.




(voorbeeld van een cabine met vast deel, schuifdeur en één zijwand)


Een douchecabines ofwel gesloten douche, bestaat uit een vast deel met een deur of schuifdeur. In de meeste situaties zijn deze 100cm tot 120cm breed en 80cm tot 100cm diep


Inloop of cabine


Voor een inloopdouche is in de badkamer meer ruimte nodig dan wanneer er een gesloten douche wordt geplaatst.


In het verleden was de een comfortabele douche meestal 90 x 90 centimeter of soms 80 x 80 centimeter. De zogenaamde nieuwe standaard voor een douche heeft een minimale breedte van 1 meter. Zo kan ook iemand met een lichaamslengte van 2 meter in de breedte comfortabel staan zonder de wanden te raken. Een diepte van 85 centimeter is daarbij ruim voldoende. Je hebt dus slechts 0,85m2 nodig voor een comfortabele douche. Dit kan met een cabine makkelijk gerealiseerd worden.


Bij een inloopdouche moeten de kranen zover mogelijk van de ingang zitten. Ook hier is er weer een minimale en comfortabele breedte van een meter nodig. Het glas is meestal 1.20 meter diep om te voorkomen dat er een plas water ontstaat in de badkamer. De afstand tussen het glas en de tegenoverliggende muur moet minimaal 60 centimeter zijn.


Je hebt dus voor een inloopdouche minimaal 1,8m2 nodig, oftewel twee keer zoveel ruimte dan een gesloten douchecabines.




(voorbeeld van een inloopdouche)


Een ander verschil, is dat bij een gesloten cabine de warmte blijft hangen als je aan het douchen bent maar ook na het douchen. Dit is zeker comfortabeler als je het snel koud hebt. Bij een inloopdouche zul je het dus sneller koud hebben.


Design


Het glas is in allerlei soorten en designs te krijgen. Glas wordt bij ons niet met profielen of klemmen geplaatst maar verlijmd op de wand(en) en de vloer. Dit geeft een minimalistisch beeld en ziet zelfs een douchecabines met schuifdeur er bij ons strak uit.


De gemiddelde schuifdeur met schuifsysteem is vaak minder duurzaam dan een inloopdouche. Bij ons zijn er bij een schuifsysteem echter geen breekbare delen.


Prijstechnisch gezien is een gesloten cabine wel duurder dan een inloopdouche omdat daar meer glasdelen, rails en meer productie voor nodig zijn.


Onderhoud...


Bij normale douchecabines die winkels verkopen is onderhoud een nadeel omdat je afdichtingen en profielen hebt. Met de minimalistisch verlijmde cabines die wij plaatsen heb je dat probleem niet en is er praktisch geen verschil in onderhoud tussen de inloopdouche en een gesloten douche.


4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page